Czym różni się maszyna do lodów amerykańskich od maszyny do lodów włoskich?
W procesie produkcyjnym lodów kluczowa jest wykorzystana technologia, która wpływa na ich kształt, konsystencję jak i walory smakowe. Do najpopularniejszych i najczęściej stosowanych należą maszyny do lodów amerykańskich (świderków) oraz maszyna do lodów włoskich. Działają w zgoła odmienny sposób, a w naszym kraju są popularne od wielu lat. W tym artykule przybliżamy specyfikę maszyn do lodów amerykańskich (świderków) i włoskich oraz wskazujemy na kluczowe różnice i podobieństwa pomiędzy nimi.
Maszyny do lodów amerykańskich – zasada działania i sposób produkcji lodów
Po lody amerykańskie (świderki) sięgamy przede wszystkim z uwagi na ich bardziej zmrożoną i zwartą konsystencję. Choć są to lody dość twarde i intensywne w smaku, to zarazem mniej napowietrzone w porównaniu do lodów włoskich. Maszyny do lodów amerykańskich są wysoce wydajne, co czyni je doskonałym wyborem w zastosowaniu komercyjnym. Za ich pomocą możemy stworzyć w krótkim czasie dużą ilość intensywnych i atrakcyjnie wyglądających lodów.
Zdecydowaną zaletą użytkową maszyn do lodów amerykańskich jest możliwość modyfikacji stopnia zmrożenia przygotowywanych lodów. Z uwagi na przebieg procesu mrożenia, temperatura lodów jest dość niska i mieści się w przedziale od -6 do -8 stopni C. Poszczególne dostępne maszyny mogą pozwalać na regulację stopnia tempa zamrażania, co wpływa na ostateczną konsystencję lodów.
Maszyny do lodów włoskich – elegancja i wykwintność w stylu włoskim
Maszyny wykorzystywane do produkcji lodów włoskich działają w nieco inny sposób. W trakcie pracy mogą za pomocą pomp napowietrzających dostarczać do mieszanki lodowej ustawioną wartość powietrza, co pozwala uzyskać idealnie kremową konsystencję. Wielu amatorów lodów włoskich sięga po nie właśnie z uwagi na ich delikatniejszy i puszysty charakter. W porównaniu do lodów amerykańskich (świderków), mają nieco mniej tłuszczu co czyni je mniej obciążającą przekąską i tym samym nieco zdrowszym deserem.
Obecność maszyny do lodów włoskich rozszerza dotychczasową ofertę oraz dodaje mu nieco włoskiego stylu. Z tych powodów maszyny do lodów włoskich wybierają lodziarnie, restauracje, kawiarnie, hotele, piekarnie itp.
Oczywiście, maszyny do lodów włoskich znajdziemy także fast foodach, w galeriach handlowych i miejscach często odwiedzanych przez turystów.
Co wybrać – maszyny do lodów włoskich czy amerykańskich?
Wybór konkretnego rozwiązania warto dopasować do profilu swojej firmy. Warto również zastanowić się nad profilem docelowej grupy klientów, bezpośredniego otoczenia, w którym będzie znajdował się lokal, punkt, a także istniejącej oraz potencjalnej konkurencji.
Idealnym wyborem może okazać się zakup maszyny do lodów amerykańskich oraz maszyny do lodów włoskich i dzięki temu docelowo nawet najbardziej wymagający klient znajdzie swój ulubiony rodzaj lodów w jednym miejscu!