Jak dbać o maszynę do lodów, aby działała jak najdłużej?
Automaty do lodów to kluczowy element wyposażenia każdej prawidłowo przygotowanej lodziarni. Niezależnie od częstotliwości użytkowania maszyny i ilości przygotowywanych lodów każdego dnia, na właścicielu spoczywa obowiązek konserwacji i regularnego czyszczenia. W tym artykule przyglądamy się z bliska tym zadaniom, podpowiadamy jak powinna wyglądać prawidłowo wykonana konserwacja oraz jakich korzyści doświadczą osoby dbające o stan swoich maszyn do lodów.
Najważniejsze korzyści z konserwacji maszyny do lodów
Ponieważ maszyny do lodów to urządzenia wykorzystywane w produkcji żywności, ich użytkowanie wiąże się z obowiązkiem przestrzegania norm bezpieczeństwa i higieny. Nie należy uruchamiać urządzenia bez jego wcześniejszego oczyszczenia i dezynfekcji, gdyż mogłoby to zagrażać zdrowiu klientów lodziarni.
Regularna konserwacja maszyny przekłada się na żywotność urządzenia jak i jego obniżoną awaryjność. Maszyny regularnie konserwowane pracują optymalnie, unika się tym samym przerw i zastojów w pracy urządzenia.
Konserwacja maszyny do lodów – krok po kroku
Oprócz codziennego czyszczenia maszyny, przed rozpoczęciem pracy jak i po jej zakończeniu, właściciele są zobowiązani do cyklicznej konserwacji całego urządzenia zgodnie z instrukcją obsługi oraz realizacją okresowych przeglądów maszyny.
Szczególnie wymagające są pod tym względem zbiorniki, cylindry, wszystkie tłoki, uszczelki, układ chłodzenia, odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowej temperatury. W zależności czy jest to maszyna chłodzona powietrzem lub wodą, należy sprawdzić poszczególne podzespoły, części: wentylator, skraplacz, systemy doprowadzające. Należy nadzorować stan tych elementów i przynajmniej raz w tygodniu (w zależności od ilości zamówień) przeprowadzać przegląd i proces konserwacji maszyny. W przypadku poważniejszych usterek, należy sięgnąć po profesjonalny serwis maszyn do lodów.
Nieodłączna jest także regularna konserwacja automatu do lodów, zwłaszcza w okresie wakacyjnym, gdy jest niemal ciągle wykorzystywany. Do tego stosowane są smary spożywcze, aplikowane na wybrane elementy. Nie stanowią one żadnego zagrożenia w czasie kontaktu z żywnością.
Warto też zwrócić uwagę na obecność programu lub trybów nocnych, przeznaczonych do uruchamiania w okresie przestojów oraz nocą. Dzięki nim mamy gwarancję, że mieszanka lodowa pozostanie świeża aż do poranka lub ponownego włączenia, a urządzenie nie będzie narażone na nadmierne przemrożenie cylindra.
Profesjonalne przeglądy i konserwacja maszyny do lodów
Celem wykonywania regularnych przeglądów technicznych jest identyfikacja nieprawidłowości i usterek oraz ich eliminacja, a także ich zapobieganie. W trakcie przeglądu, kontroli sprawdzane są wszystkie układy maszyny, wszystkie części ruchome i podzespoły, uszczelki. W zależności od ich stanu przeprowadza wymianę lub naprawy.