Jak się robi lody z automatu?
Lody z automatu to dla wielu osób ulubiony letni przysmak. W zależności od oferty są to lody włoskie bądź lody amerykańskie (świderki). Ich popularność wynika między innymi z szerokiej dostępności, wyjątkowej konsystencji i głębokiego smaku. Proces produkcji lodów z automatu zawiera pewne zawiłości , a w tym artykule przedstawiamy jego tajniki: odpowiadamy jak wykorzystywane są te urządzenia oraz z jakich składników powstają w nich lody.
Lody z automatu – jak powstają krok po kroku?
Automaty do produkcji lodów zostały tak zaprojekowane, aby lody mogły uzyskać atrakcyjny smak i wymaganą konsystencję. Kluczowe w konstrukcji są cylindry, ilość agregatów, układ chłodzący, sposób dozowania i panel sterowania. Ważną rolę w maszynach do lodów włoskich pełni pompa napowietrzająca, odpowiedzialna za wtłaczanie powietrza do masy lodowej, a tym samym za uzyskanie delikatnej kremowej konsystencji.
Dostępne automaty do produkcji lodów dzielą się na automaty do lodów włoskich i lodów świderków. Wyróżniamy automaty wolnostojące i montowane na blacie, serwujące jeden lub dwa smaki lodów + MIX, jak również urządzenia w pełni zautomatyzowane tzw. vendingowe oraz wymagające manualnej obsługi.
Składniki do produkcji lodów
Lody z automatu powstają z przygotowanych mieszanek, dostępnych w formie płynnej lub też sproszkowanej. Mieszanki w proszku mają dłuższy termin przydatności do spożycia (liczony w miesiącach), są łatwiejsze w transporcie i mniej wymagające w przechowywaniu. Ponadto, lody z automatu uzupełnia się o dodatki oraz smaczne dekoracje, takie jak syropy, polewy, posypki, kruszonki oraz wafelki.
W przypadku lodziarni, które przygotowują swoje mieszanki samodzielnie, ich skład może wyglądać inaczej. Najczęściej podstawą lodów jest baza mleczna z dodatkami smakowymi lub owocowe sorbety. Tego typu lody z automatu są serwowane wyłącznie w lodziarniach rzemieślniczych.
Jak szybko pracują automaty do lodów?
Poszczególne dostępne modele maszyn mogą pracować w nieco odmienny sposób i z różną wydajnością. Najczęściej przygotowanie jednej porcji o masie około 80g trwa kilkanaście sekund. Ostateczna wydajność maszyny zależy od mechanizmów chłodzenia, mocy, pojemności cylindra mrożącego oraz innych szczegółów.
Najmniejsze automaty do lodów, dostępne w wersji nablatowej, są w stanie przygotować od 130 do 200 porcji w ciągu godziny pracy. W porównaniu do nich, wysoce wydajne automaty do lodów mogą pracować na poziomie 500 do 600 porcji na godzinę przy zachowaniu gramatury 80g. Pod tym względem, automaty do lodów są urządzeniami o uniwersalnym potencjale, które można wykorzystać w lokalach o różnej ilości klientów i tempie ich rotacji.