Jak wybrać odpowiednią maszynę do lodów?

Wybór właściwej maszyny do lodów jest niezwykle ważny, szczególnie jeśli nabywcą jest przedsiębiorca pragnący włączyć ją do standardowego wyposażenia swojego lokalu. W takim wypadku zakup automatu do lodów jest inwestycją w rozwój własnej firmy i powinien być dokładnie przemyślany. W tym artykule przyglądamy się najważniejszym kryteriom zakupowym oraz typom dostępnych automatów do lodów. Podpowiadamy kiedy warto zdecydować się na zakup takiego urządzenia. 

Rodzaj serwowanych lodów a wybór maszyny 

Podstawową kwestią jest wybór typu lodów jaki zamierza serwować nabywca maszyny. Do grona najpopularniejszych należą automaty do lodów amerykańskich (świderki) i automaty do lodów włoskich. Profesjonalne urządzenia gwarantują uzyskanie odpowiedniej konsystencji i smaku lodów. Są wysoce wydajne i mogą obsługiwać lokale i obiekty odwiedzane przez dużą liczbę osób.

Z takich maszyn lody nakładane są do kubeczka lub wafelka. Automaty do lodów włoskich  i do lodów świderków są dostępne w wielu wariantach o różnych wydajnościach.

Najważniejsze kryteria zakupowe 

W pierwszej kolejności polecamy zwrócić uwagę na wydajność maszyny do lodów, określoną ilością porcji przygotowywanych w ciągu godziny. Dla niewielkich restauracji i kawiarni polecamy automaty wytwarzające do 180 sztuk na godzinę przy gramaturze 80g. W parkach rozrywki galeria handlowych i lodziarniach warto wybrać urządzenia wysoce wydajne, przygotowujące nawet 600 porcji na godzinę. 

Zastosowany system chłodzenia wpływa na wydajność, pobieraną energię, generowane hałasy. Dostępne są urządzenia z systemem chłodzącym powietrzem lub wodą. Ponadto maszyna może posiadać dodatkowe funkcje i udogodnienia, takie jak programy automatycznego diagnozowania, panele sterowania, funkcja pasteryzacji, szybki defrost itp.

W czasie szacowania kosztów inwestycji warto mieć na uwadze spodziewane koszty eksploatacji.  Automaty do lodów pracują po kilka, kilkanaście godzin dziennie, a ich poziom poboru energii może wynosić od 1.6kW do nawet ponad 4-5 kW.

Pojemność zbiornika a zapotrzebowanie nabywcy 

Wbrew pozorom gabaryty maszyny mają duże znaczenie, nie tylko ze względu na dostępną przestrzeń, ale również wielkość cylindrów, które wpływają na wydajność maszyny. W trakcie zakupów polecamy zwrócić uwagę na pojemność zbiornika, do którego będziemy wlewać mieszankę lodową. Pojemność zbiorków determinuje częstość uzupełniania masy lodowej przy  wydawaniu lodów.

Dla lokali z małą ilością klientów w zupełności wystarczą maszyny ze zbiornikiem o pojemności do 6L. W lokalach o dużym natężeniu ruchu warto wybierać maszyny odpowiednio większe – 9-13L. Warto podkreślić, że w automacie dwusmakowym + MIX występują dwa zbiorniki na lody, oba o tej samej objętości.

Na koniec pragniemy podkreślić, że dysponowanie automatem do lodów wymaga zaangażowania osoby do jego obsługi, posiadania zaplecza sanitarnego oraz kompatybilnych warunków temperaturowych otoczenia. Są to wytyczne, którym sprostać musi każdy przedsiębiorca nabywający maszynę do lodów.